w00t-w00tttttttt.....

kamu lebih dari f0ll0wers - kamu adalah SAHABATKU-

Thursday, June 30, 2011

R

Rules: It's harder than it looks! Copy to your own post, erase my answers, enter yours and tag people you want. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real; nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question.



1. What is your name :
Rafidah

2. A four letter word :
Rest


3. A boy's name :
Raqib

4. A girl's name :
Raihanih (nama ma’ niece’)

5. An occupation :
Ranger k0t…..stay at jungle…

6. A color :
Rainbow….hehehe…(full of color)

7. Something you'll wear:
Ring….

8. A food :
Rojak


9. Something found in the bathroom:
Rambut Gugur…miahahaha….

10. A place :
Rome, Italy……

11. A reason for being late :
rehat timeeeee….!!!

12. Something you'd shout :
…rudeless!!!!!!!!!!

13. A movie title :
Robocop….

14. Something you drink :
Ribena…

15. A musical group :
Ruffedge (bleh ke…?)


16. An animal :
Rama-rama (sweet je kan…haha…)

17. A street name :
Raja Chulan…hehehe…skali je lalu sini….

18. A type of car :
Roket

19. Title of a song :
Rand0m Awes0me by Yunalis Zarai


ntah nak tag sape......s0, sapa2 yg terbaca entry nie....k0rang j0in la ek...hehehe.....

kesan tersepit......huhu...


wahhhhhhhhhhhhhhhhh......sakit d0whhhhh.........huhuhuhu....

Kami Kaki Blogging !

assalamualaikum....w.b.t.....

selamat pagi blogger semua........

dah bl0gwalking ke....tinggalkan jejak ke...hehehe...

------------------------------------------------------
s0, dijadikan cerita.....macam biasa aku buka le bl0g kesayangan hamba ni...

jenguk komen2...ada ke tak....sh0utmix pun aku jenguk la...

dan terpandang satu ayat kat sh0utmix...."anda ditag"...dr Eryll...

h0yehhhhhh......aku apa lagi....klik & j0in & f0l0 & like...hahahah....

thankz t0 Eryll sbb sudi tag saya.....muaxxxx....hahahaa....(gedik tak...!)

---------------------------------------------------------------

s0, mari mulakan aktiviti men tag yg lain plak...hehehe....


(empunya contest)

syarat-syarat:
  • tag kepada 3blogger dan pastikan dia tahu
  • tinggalkan link penyertaan pada comment di blog saya
  • peserta mesti lah memfollow dan like pada fan page kerana memudahkan info-info terkini disampaikan
  • keputusan juri adalah muktamad
semua syarat2 di atas telah dituruti dengan jaya......

just nak TAG je ni...hahahaha......0key let see sapa yang kena....






d0ne...............

Wednesday, June 29, 2011

BERITA PETANG pasal EXCIDENT PAGI TADI...huhayyy...

kal0 kat paper....c0mfirm citer ni da basi kan...hahaha....ada ku kesah.......

0key...kat sini aku upl0ad sket pix ttg excident pagi tadi...bersama dengan saksi2 kejadian...

............................................................................................................

mangsa sdg membelek2 kecederaan kenderaan memasing....


kembara vs. matrix vs. dimax
(sapa yg patut disalahkan).........huhayyyyy....bajet lari......


antara saksi kejadian yg sempat p0se maut derrrrr.....
-cik aziyan-
-cik fauziah-

-tamat-
....................................................................................


3buah kenderaan sekaligus.....kes ke-2 yg aku saksikan la....selepas kes vi0s vs. vi0s tahun lepas...hehehehehe.....kejadian ditempat yang sama.....mcm badi plak kan....had0yaiii....tak nakkkk.....

- kat keta martix tu ada s0rang minah d0k blkg...mgkn terkejut beruk pasal excident tu...minah tu tak berhenti2 nangis...teresak2....kesian dia....

pesanan penaja : m0ral nya....jgn la pandu laju2...pandu lah dengan berhemat....

lebam kat lengan.....adessssss.....


ni kesan yang aku per0leh selepas DERMA DARAH....1st time dapat lebam macam ni....

sory..pic agak kabur...hahaha...HP cap ayam plak kan....huhuhu....

0psssss..........c0ncentrate kat LEBAM je h0key....tang lain...abaikan......

jgn diperhati mahkluk2 lain selain c LEBAM itu....hahahahaha......



PROJEK PISTOL @ TAWAU....yeahhhh.....(edit)



skng dia ada kat 0pis plak...hehehehe.....live interview.....ILI.....

-----------------------------------------------

dpt amik pix wit P.P.....upl0ad @ entry baru akan dtg.......tungguuuuuu......


-hari tanpa kata-hanya gambar meluah segala- ;p


Tuesday, June 28, 2011

pssstttttt.......nak g0ssip.....meh sini.....KHAIRUL FAHMI kena TAMPAR....


hehehehe...gempak tak tajuk entry aku kat atas.....miahahaha....g0ssip2 petang j0m....k0rang nak tau tak...penah tgk tak "keeper m'sia" kena penamp0r ngan minah cantek w0000.....alaaaaa....c KHAIRUL FAHMI tu la.....ada st0ry tak......ermmmm...ce citer....ce citer........

Friday, June 24, 2011

"Free Earphone...Lagi.."


yeahhh...1st tyme j0in c0ntest dr bl0gger ni....

just try 'n' err0r jak....mana tau rezeki aku kan...hehehehe...


sapa2 yg nak j0in bleh klik SINI....

Wednesday, June 22, 2011

[tutorial] -- soalan : MACAM MANA NAK LETAK BANNER???...

macam mana nak letak banner....specially kalau k0rang nak join segmen dari blogger lain...takkan nak 'd0wnl0ad' and 'SAVE' kan.....s0, nak jimat space komputer ataupun laptop korang....apa kata k0rang ikut step ni.....

nota : depends la kalau blogger tu benarkan korang RIGHT KLIK...kalau aku okey je...hehehe....


STEP BY STEP :

1st : korang right klik je kat banner tuan empunya blog, pas tu c0py je image URL nye haaa.........mcm kat bawah ni...



2nd : klik NEW POST ..... then ---- tgk kat bawah....:)


3rd : paste - kan image URL yg k0rang c0py tu & upl0ad la image tu....
mcm kat bawah ni....


last skali.......tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa........

apa lagi.....trus sambung entry....hehehehe.....g00d luck ekkk.....

mcm tu le cara-cara nya......

------------------------------------------------


n0ta : mgkn tutorial ni da lap0k....tapi bagi yang dah lupa ataupun mungkin tak tau...bleh lha try 'n error k.............chaiy0kkkkk......

kredit t0 : semut senyum - sbb dia yg tanya pasal ni...hehehe....

SEGMEN : AKU PROMOSI KAU PROMOSI AKU ...

DERMA DARAH ( kali ke-??..aku pun tak ingat)

alhamdulillah....dengan kudrat yang ada..kesihatan yang cukup kuat tuk aku pergi menDERMA DARAH akhirnya tercapai......kali ni aku pun tak ingat kali keberapa dah aku derma darah...mmg tak ingat langsung.....BUKU REKOD DERMA DARAH da bnyk kali hilang....buku tu time stay KL lg da dpt smpi 3 buah...tu pun hilang....balik tawau ni pun sama jgk...dapat sijil je....sijil da smpi berapa keping ntah la......sayang sungguh.....kena abai tul...huhuhu,,,,,,apa pun k0rang layan je ek pix kat bwh ni......HARAP MAAF GAMBAR AGAK KABUR SBB GUNA HP CAP AYAM JE...hehehehe...


cucuk kat tangan kanan......urat darah kecik sgt....huhuhu.....


dapat IJAZAH tau....jangan memain....hahahaha..


buah tangan drpd PUSPANITA LHDN TAWAU......arigat0 g0zaimas.....


aku bersama tuala baru........


n0ta : DERMA DARAH baik untuk kesihatan anda........

p/s : aktiviti DERMA DARAH kali ni d anjurkan di seluruh negara dengan serentak...so, rasanya kat mana2 pun ada tuk hari ni....jangan lepas kan peluang.....sambil beramal......

Petua Merawat Selesema....


Selesema membuatkan kita rasa tidak selesa. Jika anda menghidapi selesama,
cubalah mana-mana petua di bawah ini untuk mengatasi merawat selesema.

1) Calit sedikit kapur sirih dan dua titik minyak kayu putih pada sehiris limau
nipis. Panggang di atas api hingga panas dan kemudian perah airnya. Minum
air perahan ini sekali sehari.

2) Hidu bau halia hidup yang telah dibersihkan.

3) Ambil secawan air didihan beras. Minum ketika suam. Amalkan selalu.

4) Jika selesema akibat cuaca hujan atau panas terik, basahkan ubun-ubun kepala. Ulang beberapa kali.


----------------------------------------------------------------------------

p/s : sesuai sgt tuk org macam aku ni haaaa....lambat sgt selesema ni nak susut....da tak larat da...huhu...

sumber : 101 Petua

Tuesday, June 21, 2011

SEGMEN : KLIK IKLAN SANA SINI!!


checklist :

1. tajuk segmen : d0ne....

2. letak gambar tuan punya entry : d0ne.....

3. link kan entry : alm0st d0ne...hehehehe.....

4. f0ll0w & like : d0neeeeeeee.......

5. tag 2 rakan bl0gger tercayang.......



doneeeeeeeeee.................

6. tinggalkan link ....... lepas p0st diz entry ek....hahaha....

doneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee........

ada yang nak j0in...klik SINI....cepatttt...tarikh tutup 30 JUN 2011...


blog aku - RM 4,373.35 *

hikhikhik....td tgk entry sorang blogger pasal WEBSITE VALUE....trus aku menc0ba klik LINK yg tuan punya bl0g share la kan...aku pun nak try gak...so, hasil nya cuma
RM 4,373.35...hahaha...ntah la dia tgk mcm mana smpi dpt jumlah mcm tu....opsss...
bkn nak jual h0key...hahahaha....mana bleh jual,,,,len la web yg da masyukkkkk...tak caya....????...

k0rang tengok ni.....

v

v

v

v
yg ni bl0g aku.......



yg ni web femes2...mahal tuuuu......


Moh Join Bloglist SembangKemas



tgh dok belek2 entry tuan punya bl0g....aku baru perasan tuan punya blog ada buat segmen...hehehe....aku pun tanpa dipaksa rela...aku c0nfirm nak j0in...hehehehe....

nak promo kat member gak la....dgn tersebar nye entry yang aku join segmen ni...harap2 semakin ramai blogger lain join skali.....apa lagi...terjah kat SINI ek....ada hadiah tuuuuu...join segmen free, tp tuan empunya blog bagi hadiah weyyy........kalau ada rezeki le...tp tak salah kan kalau korang join....bleh tambah kawan alam maya...hehehehe....i like....

jelessss......sbb baju tak dapat lagi....(edit)

jeles sgt2....perghhhh....ada beberapa bl0gger da dapat baju......aku plak tak dapat lagi...mana...mana....mana baju aku????...hehehehe......antara bl0gger yg da dapat baju tu.....
ni haaa.....







7. Epal Merah Epal Hijau - dia baru dpt....(jelez semakin kuat ni...)

8. E-ra paSha - da dapat jge....huhuhu....(semakin tebal jelez aku ni..)

ggggrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.....................^^

jelezzzzzzzzzzzzzz...............gilerrrrrrrrrrrr........bila la baju aku sampai ni....

tak sabar tu nak amik pic wit new baju...hikhikhik...pas tu upl0ad....


suka aku la...!!!....

aku suka follow m'follow blog lain.....nak follow balik terpulang pada empunya blog.....tak payah la nak warning2 bagai.....like diz statement...."tak payah lah follow blog aku kalau setakat nak up kan traffic...pas tu kalau aku tak follow balik dalam tempoh 2jam....korang unfollow plak blog aku"....perghhhh.....,mcm blog dia dah femes satu dunia....setakat follower tak smpi seratus dowh.....agak2 lah......terpulang la pada blogger tu nak follow ke tak.....

mcm aku, follow blog orang bkn sebab traffic hokey....tak paham la...mungkin ada bloggers yang kejar traffic...mungkin ada yang nak dapat buffering dr nuffnang,,,tak kisah la....lagipun tak salah kan..kan....pendapatan sampingan dorang.....aku pun mcm tu.....just nak cari duit lebih.....salah ke???...

nie bab da warning tak payah follow.....patut la takde orang nak follow (termasuk aku pun tak nak follow kalo mcm tu)......pelik bin hairan bin ajaib....apa la sangat pun kalau follow.....bkn nye dia kena bayar kan....kan....just nak tambah kenalan alam maya........

apadaaaaaa........

kita kat dunia ni nak berkawan...bkn nak lawan.....ermmmm......

p/s : ter'em0' da ni....hahahahahaha........

Monday, June 20, 2011

Betulkah Bintang AF, Marsha Milan Londoh Dah Kahwin?


20 JUN 2011: Tengah Murai Batu melepak kat rumah member semalam, tiba-tiba ada sumber memberitahu bahawa bintang AF3, Marsha Milan Londoh telah pun melangsungkan perkahwinan pada pagi Ahad semalam di FRIM, Kuala Lumpur.

Apa lagi terkejut beruklah Murai Batu. Sebab, sebelum ini, MUrai Batu tak dengar pulak apa-apa berita daripada Marsha tentang perancangannya untuk berkahwin. Malah, takde pulak dia sibuk-sibuk buat persiapan kahwinnya. Tahu-tahu saja, dia dah berkahwin.

Persoalannya, dengan siapa Marsha berkahwin? Adakah dengan Mr Z? Sebabnya, sebelum ini, dia pernah digosipkan bercinta dengan lelaki Melayu tersebut.

Bukan setakat itu saja, baik Marsha mahu pun Mr Z, mereka sudah pun berjumpa dan mengenali keluarga masing-masing. Namun, kebanyakan peminat Marsha di Sabah tak suka Marsha berkahwin dengan lelaki Melayu tersebut. Sebab, mereka tak mahu Marsha menukar agama.

Apapun, bila Murai Batu tengok foto perkahwinan Marsha ni, rasanya lelaki yang berada dalam foto tersebut tak nampak macam Mr Z pun. Malah, dia tak nampak pun macam lelaki Melayu. Siapa sebenarnya lelaki itu?

Murai Batu ada cuba hubungi Marsha. Setakat ini, Marsha takd apat dihubungi lagi. Sebab, macam-macam yang Murai Batu nak tahu. Adakah ini betul-betul perkahwinan atau hanya sekadar sesi fotografi untuk majalah kahwin atau shooting untuk MTV lagu terbaru Marsha?

Hanya Marsha saja yang mengetahuinya....

MURAIBATU: Takziah buat keluarga Zami Ismail aka Pak Uda atas kematiannya pada pagi Ahad, semalam.


sumber : MURAI.COM.MY

Thursday, June 16, 2011

hujan....0h....hujan......

10min t0 g0.....NORA ELENA.....hahahaha.....

tetiba hujan curah je kat sini haaaa.....mcm mana nak balik rumah ni...nak tgk NORA ELENA (last epis0de baru aku tgk....hahaha....)......angin kencang plak tu....nasib baik kat opis ada TV jgk...bleh la tgk kejap,,,,,kal0 kat rumah c0nfirm sakit ati...sbb ASTRO.....asal hujan je siarantergendala...menyampah.......apa pun....hujan tu satu rahmat h0key...jangan lupa tuk berd0a....kerna antara d0a yg diterima adalah ketika hujan turun....insya-allah....cepat....d0a cepat...hehehehe....pas tu tgk NORA ELENA okey,,,,daaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Anuar Zain diiktiraf orang UK

Pada 6 Jun lalu, berlangsung sebuah majlis yang dihadiri oleh Anuar Zain. Berlangsung di The Oxford Centre, Oxford, United Kingdom, majlis itu menyaksikan Anuar menerima anugerah Professional of the Year, Oxford Centre for Excellence (Oxcell). Oleh Datuk Bandar Oxford, yang diwakili Timbalannya, Alan Armitage.

Anuar memulakan karier solo sejak 1998 itu menerima anugerah berkenaan atas atas kegigihan dan usaha yang tidak berbelah bahagi dirinya dalam memartabatkan industri muzik tanah air. Anuar yang mempunyai tiga album solo mencipta pelbagai kejayaan sama ada di dalam mahupun di luar negara.

Turut memeriahkan suasana majlis ialah artis terkemuka Oxford, Georginia, yang menyampaikan sebuah lagu istimewa untuk Anuar, manakala persembahan video yang bertajuk Anuar Zain The Journey turut disediakan khas oleh Oxcell.

Penyampaian biografinya pula disempurnakan oleh Pengarah Eksekutif, European Council for Business Education (ECBE), R. Bryan Holden. Majlis penganugerahan itu turut dijayakan Presiden Oxcell, Dr. Saiful Bahri, ahli korporat, serta golongan profesional daripada Oxford, London dan Malaysia. -Bharian

Pengurus Chelsea diumum masa terdekat.....




Ron Gourlay









KUALA LUMPUR - Nama baru pengurus pasukan gergasi Liga Perdana England (EPL), Chelsea bakal diumumkan dalam tempoh seminggu hingga dua minggu lagi.

Jaminan itu diberikan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Chelsea, Ron Gourlay yang berkata, proses rundingan sedang dijalankan dengan calon berkenaan di Stamford Bridge.

Enggan memberikan sebarang nama bagi mengelakkan sebarang spekulasi, Gourlay mengakui peringkat perbincangan sedang berjalan lancar dan buat masa ini tidak berdepan sebarang masalah.

''Pengurus baru itu sudah pasti akan tiba ke Kuala Lumpur bagi menghadapi perlawanan persahabatan dengan Malaysia, 21 Julai nanti yang akan menjadi tugasan rasmi pertamanya.

''Kami mengambil sedikit masa kerana jangkaan dan cita-cita kelab ini (Chelsea) sungguh tinggi, oleh itu kami mahu mendapatkan seorang pengurus yang terbaik dan mampu merealisasikan impian tersebut.

''Selain itu, kami dalam merangka membeli pemain bagi menghadapi musim depan, dalam sasaran kami mungkin mahu mendapatkan dalam dua atau tiga muka baru, " katanya yang ditemui pada pelancaran 'Chelsea-Blue Pitch' di NPEG Sports Centre, Damansara Damai, semalam.

Turut hadir dalam majlis itu ialah Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia, Datuk Azzuddin Ahmad, Pengerusi Kumpulan EMKAY, Tan Sri Mustapha Kamal dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan ProEvents, Julian Kam.

Program itu sebahagian daripada kempen Jelajah Chelsea 2011 yang bertujuan memberikan bantuan dalam aspek kejurulatihan bola sepak di peringkat remaja.

Chelsea bakal menghantar jurulatih daripada akademi belianya sebanyak empat tahun sekali dan program itu akan beroperasi mulai bulan depan.

Malaysia menjadi destinasi kelima di Asia selepas Hong Kong, Thailand, China dan Jepun.


sumber : UTUSAN

ASN: Fatwa Jabatan Mufti Negeri Selangor tidak tepat,mengelirukan

ermmm....rasa nya terjawab tak pers0alan aku kat SINI...ehh...aku ada s0al ke???...xdela...aku k0npius sket je...betul ke tidak ni......haaaa......ni inf0 yg aku dpt kat SINI plak.....k0rang baca je la...









KUALA LUMPUR 13 Jun - Fatwa yang dikeluarkan oleh Jabatan Mufti Negeri Selangor bahawa pelaburan dalam Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputera (ASB) sebagai haram adalah tidak tepat serta mengelirukan.

ASN dan ASB merupakan dana pelaburan yang diuruskan oleh Amanah Saham Nasional Bhd. (ASNB), anak syarikat Permodalan Nasional Bhd. (PNB).

Presiden dan Ketua Eksekutif PNB, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman berkata, semua adalah jelas bahawa dana pelaburan yang diuruskan oleh PNB mematuhi syariah dan disahkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

"Jawatan Kuasa Fatwa Kebangsaan yang bersidang pada Februari 2008 telah memutuskan bahawa hukum skim pelaburan ASN dan ASB adalah harus.

"Maka kami berpegang kepada kenyataan tersebut dan sedia menerangkan skim pelaburan kami kepada mana-mana majlis agama negeri yang masih kurang faham.

"Semua pelaburan kami bebas daripada unsur arak, judi dan sumber was-was. Oleh itu, pelabur yang beragama Islam tidak perlu risau dengan kenyataan mengelirukan tersebut," katanya selepas mengumumkan agihan pendapatan ASD di sini hari ini.

Beliau mengulas tentang surat pekeliling bertarikh 12 Mei 2011 yang dikeluarkan Jabatan Mufti Negeri Selangor dan disiarkan menerusi laman sesawang www.islamituindah.my.

Hamad Kama Piah berkata, perkara seperti ini sudah beberapa kali dibangkitkan sejak beberapa tahun lalu berikutan setiap negeri mempunyai fatwa yang berbeza-beza.

Jelasnya, isu haram mula timbul apabila PNB mempunyai pegangan dalam Malayan Banking Bhd. (Maybank) dan dikaitkan dengan perbankan konvensional.

"Mereka di luar sana kena faham, bahawa Maybank juga pengendali perbankan berteraskan syariah Islam terbesar di rantau ini menerusi Maybank Islamik.

"Saya harap isu ini tidak diputarbelitkan sehingga mengelirukan masyarakat. Kami ingin menegaskan di sini bahawa pelaburan ASN dan ASB halal dan harus," jelasnya.

Sementara itu, ketika dihubungi Utusan Malaysia hari ini, Jabatan Mufti Negeri Selangor mengesahkan ada mengeluarkan fatwa dan surat tersebut kepada sebuah pengendali laman sesawang.

Katanya, fatwa itu diputuskan menerusi Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor ke 2/2011 pada April lalu.

Bagaimanapun, surat berkenaan dikeluarkan hanya untuk simpanan peribadi pengendali laman sesawang berkenaan dan bukannya untuk disiarkan kepada umum.

"Kami telah mengarahkan pengendali laman sesawang islamituindah untuk menarik balik siaran surat itu," kata jurucakap jabatan tersebut.


sumber aku ambil dari UTUSAN ye.....

Wednesday, June 15, 2011

best pr0p0sal ever in de' w0rld..hehehe....

aku speechless.....k0rang....nak tau apa.....tgk je VID kat bawah ni....



video

ASB diharamkan....(inf0 plz...)




















kalau tak clear...just click kat pix tu ek....


aku c0py kat SINI...


Jom Join Bloglist Cik Bunny!


bl0gger yang aku nak TAG...

Keistimewaan Bulan Rejab - da nak masuk pertengahan bulan REJAB...sedar tak ???

asyik bl0gging....faceb00k'ing.....anything.....apa2 la....tp k0rang sedar tak kita skng ni da nak masuk pertengahan BULAN REJAB......mgkn ramai antara kita yang antara sedar tak sedar kan....OMG...hehehe....dlm temp0h sebulan lebih kita akan menginjak masuk ke bulan RAMADHAN.....tp sebelum tu...beramallah di bulan REJAB.....kerana bulan REJAB adalah BULAN ALLAH s.w.t..........

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Apabila kita meneliti kepelbagaian sumber yang ada di tangan ulama, didapati Rejab ada keistimewaannya tersendiri. Tidak hairanlah inti sari (matan) hadis “Rejab bulan Allah, Syaaban bulanku dan Ramadan bulan umatku..” disokong oleh ulama muktabar.

Antaranya, Imam Hibbatullah bin Mubarak, yang meriwayatkan keistimewaan Rejab berdasarkan sanadnya yang jelas sebagaimana yang direkodkan oleh Syeikh Abd Qader al-Jaylani dalam al-Ghunyah.

Oleh itu, amat baik jika diperhatikan siapa beliau dan bagaimana kualiti sanad yang diriwayatkannya.

Tambahan pula, matan hadis terbabit tidak bertentangan dengan nas al-Quran. Sebaliknya selari dengan perisytiharan Allah S.W.T pada surah al-Taubah ayat 36 mengenai empat bulan haram yang dimaksudkan: Rejab, Zulkaedah, Zulhijjah dan Muharam.

Imam al-Qurtubi dalam tafsirnya menyifatkan Nabi s.a.w menegaskan Rejab adalah bulan Allah, iaitu bulan ahlullah. Dikatakan penduduk (mukmin) Tanah Haram itu ahlullah kerana Allah yang memelihara dan memberi kekuatan kepada mereka.

Imam al-Thabrani meriwayatkan daripada Anas bin Malik, apabila tibanya bulan Rejab, Baginda mendoakan: “Ya Allah, berkatilah hidup kami di bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikan (hayat) kami kepada bulan Ramadan.”

Imam al-Thabrani meriwayatkan daripada Abu Hurairah, Nabi s.a.w tidak menyempurnakan puasa sebulan selepas berlalunya Ramadan kecuali pada Rejab dan Syaaban.

Al-Hafiz al-Haitsami dalam Majma’ al-Zawa’id turut meriwayatkan mengenai kelebihan Rejab. Walaupun dengan sanad daif, ia sudah memadai untuk menepati spesifikasi kelebihan beramal dan meningkatkan hemah diri.

Hal ini jelas sebagaimana diakui fuqaha dan ahli hadis menerusi kenyataan Imam al-Nawawi dalam kitab al-Arba’ien.

Lebih kukuh, Imam Muslim meriwayatkan daripada Uthman bin Hakim al-Ansari, beliau (Uthman) pernah menanyakan Said bin Jubayr mengenai puasa Rejab (pada bulan Rejab).

Said menjawab: “Aku mendengar Ibn Abbas mengatakan: “Rasulullah s.a.w berpuasa Rejab sehingga kami menyangka Baginda tidak berbuka (terus-menerus berpuasa) dan Baginda berbuka sehingga tidak nampak berpuasa.” (Sahih Muslim)

Imam al-Nawawi mengatakan: “Apa yang zahir daripada ucapan Sa’id bin Jubayr itu menjadi bukti tiada tegahan untuk berpuasa padanya (Rejab) kerana bulan berkenaan. Bahkan kedudukannya sama mengikut baki bulan Islam yang lain.

Tidak ada larangan untuk melakukan ibadat puasa di bulan Rejab, tidak pula disunatkan kerana bulannya. Tetapi apa yang disunatkan ialah kerana kesunahan puasa terbabit.

Imam Abu Thayyib al-Azhim juga mengatakan: “Dalam Sunan Abi Daud direkodkan Nabi s.a.w menggalakkan kita berpuasa di bulan yang haram. Rejab adalah satu darinya.”

Al-Hakim meriwayatkan daripada Nubaisyah: “Seorang lelaki menanyakan Nabi SAW, wahai Rasulullah! Kami memberi persembahan (kepada berhala) di zaman Jahiliyah. Maka apa pula yang harus dilakukan di bulan Rejab ini. Baginda menjawab : “Sembelihlah binatang ternakan kerana Allah di mana-mana bulan sekalipun. Lakukanlah kebaikan kerana Allah dan berilah makanan.”

Imam al-Baihaqi meriwayatkan daripada Imam Syafie berbunyi : “Telah sampai kepada kami Syafie mengatakan: Sesungguhnya doa itu mustajab pada lima malam; malam Jumaat, malam Aidiladha, malam Aidilfitri, malam pertama bulan Rejab dan malam nisfu Syaaban.”

Berdasarkan kepada penyelidikan, Rejab mempunyai pengertian dalam kelasnya yang tersendiri. Sumber hukum melalui al-Quran, hadis dan keterangan ulamak salaf memberitahu kita bahawa di sana ada hadis sahih, hasan, mursal, marfuk, daif, daif jiddan, wahin (amat lemah) dan palsu berkaitan Rejab.

Oleh itu, setiap isu dan dalil harus difahami secara menyeluruh lagi mendalam agar kita tidak tersasar daripada landasan yang benar.

Dalill yang jelas, terang lagi bersuluh sepatutnya diamalkan. Dalil yang lemah boleh dijadikan bahan sokongan dan penambahbaikan dalam sesuatu amalan, sementara dalil palsu ditinggalkan.

Sempena sepertiga Rejab yang mulia, renunglah, setakat mana ilmu kita? Berapa banyak yang diamalkan dan di mana pula keikhlasan kita?

Alangkah manisnya apabila kita dapat menyatukan ibadat solat, puasa, zikir, tasbih, tahlil, tahmid, qiyam, bersedekah dan kebaikan lain di bulan Rejab. Semoga amalan Rejab ini menjadi pemangkin untuk mereka yang benar-benar dahagakan kebesaran dan keagungan Allah.

Pencarian hakikat Rejab sebenarnya bermula dan berakhir dengan kesucian hati kita. Sucikan suapan, pakaian dan perbuatan kita. InsyaAllah sinar keagungan Rejab mampu menjadi milik kita secara hakikatnya.

-----------------------------------

inf0 kat atas ni aku c0py kat SINI


Game Antara Blogger dan linkkan ke entri ni..


d0neeeeeeeeeeeeee.................


WORDLESS WEDNESDAY #1


nak buat jugak...walau pun xde paham sangat apa motip nye haaa.....
hahahaahaha.....sab0 je la ek.....

Tuesday, June 14, 2011

BEN ASHAARI : 5 BLOG PILIHAN HATI


bl0g pilihan pujaan hatiku...hehehehehe.....

nak tau....tgk list kat bawah.....




bl0g PERTAMA (1):
BEN ASHAARI DOT COM - empunya segmen & banner kat atas ni...

sebab musabab napa i like...
full 0f st0ry m0ry...inf0.....cadangan...pertolongan...bantuan....
terutama skali tuk bl0gger baru......
beliau bl0gger paling murah hati....tak l0kek ilmu....

bl0g KEDUA (2) :

sebab musabab napa i like...
menu2 masakan yang superb....bleh try @h0me....

bl0g KETIGA (3):

sebab musabab napa i like...
full 0f st0ry m0ry jgk....c0retan ataupun nukilan yg simple tp best d baca...

bl0g KEEMPAT (4):
peri@ - tidak sepahit biasa

sebab musabab napa i like...
bl0g member aku....selalu st0ry pasal kehidupan harian dia...walau pun kadang2 cuak jgk la nak baca...wakakakakak.....tp yg best nye dia ni....bnyk sgt idea mcm mana nak buat ayat....

bl0g KELIMA (5):

sebab musabab napa i like...
bnyk inf0 kat bl0g lulu ni.......sentiasa update sgt2....hehehe.....
mesti klik punye....hehehe...


p/s :

actually....aku suka baca semua bl0g yg aku f0ll0w....tp kadang2 ada gak yg miss....ye lah kan...f0ll0w bl0g beratus2.....hehehe....take tyme jgk le....kena pndi bagi2 masa....aku plak 0rg bekerja....tak kan bl0gging je kan....keja mana bleh d abaikan....apa pun...happy dapat baca bl0g 0rang..........syi0k sgt.....harap yg lain pun ser0n0k baca & singgah kat bl0g aku ni...hehehhehe.....

tangan letak kat mana???....hehehe....

assalamualaikum w.b.t.....alllllllllll....

awal pagi aku buka bl0g trus tgk list entry yang da update....macam biasa....1st bl0g yg aku terjah...bl0g EN.BEN....tu bl0g yg wajib aku terjah.....aku suka baca bl0g EN.BEN ni...bukan apa...style penulisan beliau yang bersahaja.....itu bakat nama nya...aku tak boleh nak buat macam dia...tapi aku bnyk belajar ttg penulisan dr beliau.....mana yang patut aku p0st....mana yang patut...hehehehhehe......

okey....trus kepada tajuk utama...hihihi...aku ada baca bl0g s0rang mamat ni...dia tanya pasal

TANGAN PEREMPUAN KALAU TIDUR LETAK MANA??


hahhahaha....kelakar tul s0alan mamat ni tau.....nak letak mana ek???...aku pun bingung sebab ye la kan...mana la kita sedar apa yang kita lakukan bila da tidur.....tertiarap ke.....terbungkam ke.....apa ke....hahahha.....s0, aku pun merajin kan diri check kat pakcik g00gle daaaaa.........ni la hasil nya......


















rasa-rasanye terjawab tak s0alan mamat ni...hehehehe...mmg xbleh blah a s0alan dia....kelakar....

secara jujurnya....aku sebagai kaum HAWA la kan.....mengikut carta d atas tu.....aku suka style....1, 3, 5.....selesa tu.....kuikuikuikui........

k0rang plak macam mana....??????......

Monday, June 13, 2011

OMG....aku follower bertuah kat blog cik amniey...

setelah lama sepi award dtg lg......kali ni dtg dr bl0g cik amniey kita ni haaa...baik nya hati cik amniey bg kiter award...makasih....makasih......hehehe....besar tapak tangan nyiru cik pit tadahkan....sgt2 menghargai nya....punnnn...hikhikhik.....yg best nye tu kan....n0 bertuah tuk aku adalah 141.....hehehe..i like.....n0. 4 d apit ngan n0. 1.......suka....suka...suka.....



























suke...suke.....shake.....gituuuu......thankz cik amniey....sapa2 yg dpt tu selain cik pit....pegi la terjah blog cik amniey ni haaaa....cepat....cepat....





Remuk Hati Jimmy Shanley ; Luahan Hati Seorang Suami

*Gambar dari pak cik google*

REMUK hati Jimmy Shanley Norjahan Saleh, 31, apabila alam perkahwinan dilaluinya tidak pernah bahagia, malah hanya mengundang derita dan sengsara. Air matanya gugur setiap kali mengenangkan sikap isteri, Nursuhaila Eliani Datuk Suhaimi, 25, terhadapnya.
Di manakah rasa hormat seorang isteri terhadap suami, dia ditinggalkan pergi begitu saja. Hilang tanpa bicara walaupun sepatah kata. Sehingga kini bekas pengacara Trek Selebriti itu hairan kenapa Suhaila sanggup memperjudikan mahligai yang baru mereka bina.

Andai kata dalam hati tiada rasa kasih, kenapa perlu bersetuju untuk berkongsi hidup dengannya dulu. Ada isteri, tetapi entah ke mana perginya. Apabila Jimmy enggan menceraikan isterinya, bukan bererti dia dayus tetapi dia tidak mahu berkahwin semata-mata untuk bercerai. Selagi terdaya, dia akan berusaha menyelamatkan rumah tangganya.
Kepingin sangat hatinya untuk mendampingi isteri tetapi itu hanya angan-angan kerana hubungan mereka kian jauh. Dalam pertemuan dengan wartawan Selebriti, NOR AKMAR SAMUDIN, Selasa lalu, Jimmy enggan berahsia lagi. Dia meluahkan segala yang terbuku di hati.

INAI masih merah di jari, isteri dah lari. Kami sempat duduk serumah selama 20 hari tetapi kalau diikutkan, saya hanya dapat bersamanya 10 hari. Bulan madu saya pun tidak seperti orang lain.

Mulanya rancangan diatur untuk pergi berbulan madu ke destinasi lebih jauh dan romantik tetapi kerana keadaan kami tidak seperti pasangan pengantin baru yang lain, kami rancang untuk pergi ke Koh Samui, Bangkok dan Bali saja. Itupun, apabila sampai di Koh Samui, dia dah ‘lari’. Katanya, dia hendak ke Bangkok seorang diri.
Saya dah letih hendak memikirkan apa berlaku antara saya dan dia. Perasaan saya bercampur baur. Semakin lama dia pergi, semakin jauh. Dia ada anak angkat dan dia lebih suka tidur bersama anak angkatnya daripada melayan suaminya.

Saya dah tak kuasa hendak menyembunyikan perkara sebenar kerana semua orang dah tahu. Kalau ikutkan hati, hendak jadi apa pun jadilah, tetapi bila memikirkan anak kami yang sedang dikandungnya, hati saya jadi sebak, pilu dan sedih. Apa hendak jadi dengan saya, ada isteri macam tak ada isteri.


Dia sempat bermalam di rumah saya di Putra Heights, semalam saja. Apabila dia mahu duduk bersama saya, alangkah gembira rasa hati kerana dalam angan-angan saya dapatlah kami hidup bahagia seperti orang lain.

Di rumah itu semua saya sediakan, bahkan makan minum pun saya yang buatkan. Kain baju, saya hantar dobi. Dia tak perlu buat apa-apa dan saya tak kisah asalkan dia gembira. Bangun pagi, sarapan sudah terhidang. Namun, dia lari juga dari saya. Apa lagi perlu saya buat untuk menambat hatinya, bingung jadinya.

Sejak dia keluar rumah dan tak balik lagi, setiap hari saya menunggunya. Apabila terdengar kereta berhenti depan rumah, pantas tangan menyelak langsir, manalah tahu kalau dia yang balik. Berbulan saya menunggu tetapi hampa belaka. Dah kering air mata mengenangkan keadaan rumah tangga kami.

Saya tahu dia mengandung pun daripada orang lain dan wartawan yang bertanya kepada saya. Hancurnya hati, sebagai suami saya tak tahu apa-apa mengenai isteri. Orang lain lebih tahu daripada saya.

Sudah bermacam cara saya buat untuk mengambil hatinya, tetapi dia tetap tak mahu berjumpa saya. Kalau orang lain bahagia berkahwin, tetapi saya pula hanya mendapat malu dan sengsara. Saya tidak pernah berniat menumpang hartanya atau keluarganya, cuma mengharapkan sebuah rumah tangga yang bahagia.

Sebelum berkahwin, saya tidak pernah membenarkan mana-mana media mengambil gambar rumah, tetapi selepas berkahwin saya terpaksa melakukannya untuk membuktikan saya memang mampu menyara hidup kami berdua. Saya tidak mengambil sesen pun harta keluarganya.

Sebaik saja tahu dia mengandung, teringin benar hati ini untuk menjaganya, membawanya menjalani pemeriksaan di klinik dan melihat gambar imbasan bayi kami. Namun, saya tak merasa itu semua.

Saya ini bapanya, tetapi tiada apa yang dapat saya lakukan. Saya hanya boleh membayangkan saat-saat indah itu. Saya juga tak tahu bila dia hendak bersalin, khabarnya dalam sehari dua ini. Meronta hati ini untuk mengetahui jantina bayi itu.

Sebagai menyambut kehadiran orang baru itu, saya membeli peralatan bayi. Saya melihat dan membeleknya setiap hari, semakin saya memandangnya, terasa sangat sedih. Kasihan si kecil itu. Sebaik saja mendengar tangisannya nanti, saya mahu mengazankannya tetapi adakah saya akan dapat peluang itu. Saya mahu menjaganya kerana saya tahu, saya boleh menjadi bapa yang baik.

Pada awal kehamilannya, ibu mentua saya berjanji mahu menyerahkan bayi itu kepada saya tetapi sekarang rentak percakapannya sudah lain. Sudah terlalu banyak mereka menabur janji, saya tak tahu janji mana satu yang betul.

Saya serahkan segala-galanya pada Allah SWT. Bagaimana dan macam mana rupa bayi itu, saya mahu menjaganya dengan sepenuh kasih sayang.

Saya tak tahu dia ini macam mana orangnya, macam tak ada hati perut. Ke manakah pergi kewarasannya sebagai manusia. Dia lebih pentingkan kawannya daripada suami. Setiap orang ada kisah silam dan saya pun bukan orang yang sempurna.

Lupakanlah cerita lama dan bina hidup baru. Rupa-rupanya itu cuma harapan dan impian saya seorang, sedangkan ingatan dan fikirannya entah ke mana. Ingatkan selepas berkahwin, dapatlah lebih mengenali hati budi isteri tetapi kami semakin terpisah jauh.

Ketika mula mengandung dulu, alasan berjauhan dari saya kononnya tidak tahan bau badan suami. Alahan orang mengandung. Saya terima, tetapi sampai berapa lama. Orang lain mengandung juga, kalau tak tahan bau badan pun, setakat berpisah bilik namun masih tinggal sebumbung.

Dengan sekian banyak alasan, saya dah muak mendengarnya. Selepas bersalin nanti, entah apa pula alasan diciptanya. Ada juga saya dengar, selepas bersalin dia mahu membawa anak kami lari ke luar negara. Aduhai hati... sudah terlalu lama ‘engkau’ menderita. Bilakah akan berakhir.

Dalam kegelisahan dan kehampaan ini, tiada tempat hendak mengadu. Sejak kecil, emak dan ayah sudah pergi menghadap illahi. Hanya kepada Allah SWT saya serahkan segala-galanya. Dia ke umrah bersama keluarganya pun tidak minta izin saya.

Apapun, saya tetap mendoakan kebaikan untuknya dan dengan harapan tinggi menggunung moga kelahiran bayi itu nanti akan menyatukan kami semula.

Bersama sekeping hati yang duka, saya pergi mengerjakan umrah baru-baru ini. Saya memanjatkan doa ke hadrat Ilahi supaya memberi ketenangan dan kekuatan untuk menempuh hidup ini.

Alhamdulillah, sekembalinya dari Tanah Suci, saya rasa tenteram dan tidak lagi terikut-ikut kata hati. Saya akan lalui saja apa yang ditetapkan oleh Yang Maha Esa. Untuk mendapatkan kekuatan, saya baca buku motivasi dan agama.

Sesungguhnya sebagai isteri, tidak sukar untuk mencari keredaan Allah. Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: “Seorang perempuan yang menegakkan solat lima waktu, berpuasa pada Ramadan dan mematuhi suaminya akan memasuki syurga melalui pintu mana saja dia suka.” Andai kata dia mahu kembali kepada saya, saya sedia memaafkannya dan menerimanya. Saya mahu bayi yang bakal lahir itu mempunyai keluarga sempurna.

Imbas kembali detik melalui tempoh pertunangan, pernikahan dan malam pertama, sebaknya hati tidak terkata. Sepanjang tempoh pertunangan pun, dia tak mahu rapat dengan saya. Ada saja yang tak kena.

Dua minggu sebelum berlangsungnya kenduri dan majlis persandingan, kami ambil gambar praperkahwinan di Cameron Highlands, itu pun dah kecoh.

Oleh kerana jodoh kami kuat, kami bernikah juga. Selepas itu pun, banyak benda yang merepek-repek dan huru-hara jadinya. Tiba malam hendak bersanding, dia tetap dengan perangainya.

Jika orang lain naik pelamin dengan wajah ceria, saya rasa biasa saja. Malam pertama, pasangan pengantin baru diulit bahagia, saya pula lain ceritanya.

Jika dia tak mahu juga berubah dan masih tidak dapat menerima saya sebagai suami, tunggulah kes di mahkamah nanti. Kalau boleh, saya tak mahu masalah kami dibawa ke mahkamah kerana akan mengundang aib, tetapi saya terpaksa melakukannya kerana perlu pertahankan hak saya.

Peliknya, dia berkahwin dengan saya bukan kerana dipaksa keluarga tetapi atas kemahuannya sendiri. Pada hari jadinya tahun lalu, apabila ditanya ibu bapanya, dia mahu hadiah apa, katanya dia hendak berkahwin dan ciri lelaki yang diidamkannya adalah saya. Kami pernah berjumpa lima tahun lalu dan pernah mengambil gambar bersama.

Kebetulan ketika ibunya datang berjumpa saya, saya masih solo dan segala-galanya diatur untuk menjodohkan kami berdua. Entahlah, saya tak tahu hendak kata apa lagi. Agaknya kerana saya penyabar, Allah SWT berikan saya ujian ini.

Sesungguhnya Allah SWT berikan ujian itu mengikut tahap kemampuan hamba-Nya. Jika itulah ketentuan hidup saya, moga Allah SWT kuatkan iman dan hati ini untuk menghadapinya.

Saya tak suka hendak bercerai-berai, tambahan saya artis. Nanti masyarakat ingat, artis ini tak ada kerja lain, asyik bercerai saja. Apabila orang dah tahu kisah rumah tangga saya, hendak keluar rumah pun malu dengan jiran tetangga.

Apabila kawan datang ke rumah ajak keluar makan, baru saya keluar. Beratnya tanggungan ini. Hanya Allah SWT yang mengerti derita saya.”



c0py kat SINI

sneeze.....sneeze......OMG....


arghhhhh....xlarat la asyik nak bersin je....huhuhu....



Wednesday, June 8, 2011

lyric POKOK - MUH feat. HAZAMA

Tersesat malu bertanya
Tak tahu tak tahu kemana
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Menyusur dikaki lima
Terlihat bayang wajah kelmarin
Tersentuh hati bagai luruh

Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh

Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada

La la la la la la la la la
La la la la la la la lalalalalaaaa

Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh

Tanya sama pokok

Shervinton Executive Boutique Hotel


aku penah buat entry pasal hotel nie kat SINI.......tapi masa tu...website hotel still under maintanance....haaaa....baru kejap td aku view....website da 0key...k0rang bleh view da....

sebelum tu layan je pix kat bawah ni.......















































































Shervinton Executive Boutique Hotel
, Tawau is the one and only modern urban boutique hotel experience, technology sophisticated enhances the ambience and promotes emotional contact between our valued guests and the hard attributes of the building, we, dynamic in creating a lively, chic and trendy mind-set, a hip sky bar and lounge, sky-pool & fitness, conference rooms and convenience shop, are visually spectacular decorations.

Shervinton's perfectly located in the heart of city "The Magnificent Mile". The hotel's fresh style, large rooms and suites, beautifully appointed meeting space, friendly service and an unrivalled location at the epicenter of downtown Tawau are both contemporary and comfortable, make it the best luxury hotel for both business and leisure travelers. Good location for Shervinton's not determined only by manner of convenience, but also by the "trendiness" and "chic-ness" of neighborhoods. An Ideal walking distance of each other commercial centre, banks, government offices, superstore, pharmacies, bookstores, nightlife clubs & disco, airline ticketing companies, travel agencies, completely just few steps from our hotel.

Shervinton has 100 different designed modernism and luxurious room, which each characteristic of rooms base on valued guests demands, complete in-room amenities & bath products, modern bathroom, leisure chairs, 32" LCD flat screen, 24 hours high speed wifi and in-room safes, evening guestrooms turndown service, coffee & tea completed sets. The Hotel well-appointed 6 Suites facilitates Jacuzzi each room. Smoking and non-smoking floors, space corridors in every floors, bar concept check-in & out counter, shoe shiner provides for lobby guests, in-house internet access at lobby, We also provides disabled wheelchair, 24 hours in-house CCTV, VIP parking and guests valet parking within compound of hotel's security zone (30 feet). We provide 24 hours in-house Convenience Shop, Sky Bar & Lounge - where guests enjoy their breakfast with beautiful city-sea views atmosphere designed on top floor of the Hotel, a hip corner enjoying wine, champagne, cocktail, A la carte continental menus, recreationally pool snookering, steel darts, table games, magazines and 24 hours WiFi. The Hotel caters 2 completed luxurious and modernism conference rooms designed and ideal for variety business seminars, exhibitor' halls, products launching, education intakes interview, etc.

Recreation Centre & Pool, "the one and only" uniquely designed at hotel's roof top - multi leisure recreational designed on top of hotel, beautiful sea view, spa pool and outdoor concept bar lounge are the one and only hotel in town's recreation center built-in.

Shervinton's stay tuned for advances in-room technology, entertainment, amenities and environmentally friendly practices, along with even greater personalization. The Hotel operations destiny extra-conventional value hospitality, only here! Shervinton's not boxes into standard but "the best surprise is No!"


nak senang jgk.....klik je SINI

nak view apa ek??...just click je..:)

Piala AFF (4) jodoh (4) Harimau Malaya (3) 2013 (2) BENASHAARI.COM (2) MAKDARA (2) Najwa Latif (2) REMAJA (2) Rajagobal (2) doa (2) info kesihatan (2) kahwin (2) lelaki (2) mercun (2) perempuan (2) rusuk (2) #doautkMH370 (1) #prayforMH370 (1) 1Malaysia (1) 2012 (1) A Thousand Years (1) AFF SUZUKI (1) ASK (1) AirAsia (1) Al-Fatihah (1) Alfred Riedl (1) Apollo Medical Team (1) BADMINTON (1) BEN ASHAARI (1) BERAS (1) BLACK ft. MALIQUE (1) BURAS (1) Bambang Pamungkas (1) Bernama (1) Borobudur (1) Boyfriend (1) Brain (1) Bruno Mars (1) Bugis (1) CUEPACS (1) Celcom (1) DIET (1) Datuk Hj Juhar Hj Mahiruddin (1) Datuk Seri Dr. Rais Yatim (1) Dejavu (1) Digi (1) FKAT (1) FPI (1) Fakta (1) Firman Utima (1) GAMBIT SAIFULLAH (1) Garuda (1) Haid (1) Happy Fathers Day (1) Happy New Year (1) Homisid (1) ILKA (1) IPTA (1) JUPE (1) Jakarta (1) Jawa Tengah (1) Justin Bieber (1) KARANGKRAF (1) Kinabalu (1) Kristen Stewart (1) Lanun (1) Lulu-Pages (1) MAN KIDAL (1) MARAH (1) MM RAZIF (1) MOJO (1) Maal Hijrah (1) Mackenzie Foy (1) Marion Counter (1) Maxis (1) Microsoft (1) Moshe Dayan (1) NAZA (1) NSAID (1) Nazim Othman (1) Nikah (1) Osman Kering (1) PhD (1) Platonic Love (1) RAYA (1) REMEMBER YOU (1) Robert Pattinson (1) SEAN KINGSTON (1) SHERVINTON EXECUTIE BOUTIQUE HOTEL (1) SITI NURHALIZA (1) SM Nasarudin (1) SSFC (1) Safee Sali (1) Sailendra (1) Sinar Harian (1) Sleeq (1) Surface (1) T-Shirt KELAB BLOGGER BEN ASHAARI (1) TEVT (1) TV3 (1) Tabung Ahmad Sufi (1) Tawau (1) Teman Pengganti (1) Ultra Malaya (1) VOTE (1) adele (1) aepul drama (1) aidil zafuan (1) alviss kong (1) ariel sharon (1) awek (1) azam (1) baidu.com (1) bank darah (1) berat (1) berkat (1) bogel (1) bulan rejab (1) bunuh diri (1) cerita dia (1) christina perri (1) cikshida (1) dark circle (1) derma darah (1) doa iftitah (1) doodle (1) drama band (1) erti (1) erti keberkatan hidup (1) eye roll-on (1) eyebag (1) farizal (1) fizgraphic (1) fonofobia (1) fotofobia (1) gaji (1) garnier (1) google.com (1) header (1) hidup (1) hospital tawau (1) idea (1) imsak (1) instinct (1) integriti (1) j0d0h.... (1) jamal abdillah (1) kanser rahim (1) kawen (1) kecewa (1) kereta (1) khalifah dunia (1) lirik (1) majalah (1) malique (1) mati (1) mcDonald (1) migrain (1) mimpi (1) mohd fahdli (1) niat puasa (1) nik aziz (1) paracetamol (1) pasrah (1) penpatah (1) percaya padaku (1) pesona (1) reward (1) rindu (1) sabah (1) sahur (1) sedih (1) someone like you (1) sony ericcson xperia x10 mini (1) stay (1) stayreward (1) syeera sanders (1) takut (1) terbang (1) tip (1) tip membina pesona diri (1) tulang (1) ungu (1) wan zack (1) wanita (1) warden (1) zzati (1)